Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024

Διαγωνισμός Πληροφορικής και Υπολογιστικής Σκέψης Bebras®, (Κάστορας), 2024-2025!

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας προσκαλώ να προτρέψουμε τους μαθητές μας να συμμετάσχουν στον μεγαλύτερο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Πληροφορικής στον οποίο συμμετέχουν 87 χώρες και ο οποίος  παρέχει σε μαθητές και μαθήτριες την ευκαιρία να ανακαλύψουν την επιστήμη της Πληροφορικής με τρόπο συναρπαστικό και προσιτό.

Ήδη όλα τα παραρτήματα των Πόλων Εκπαιδευτικής Καινοτομίας της Περιφέρειάς μας (Δυτική Μακεδονία) στηρίζουν αυτή τη δράση, οπότε το μόνο που χρειάζεται από εσάς είναι να ενημερώσετε τους μαθητές σας και να τους προτρέψετε να συμμετάσχουν.

Αρχείο pdf - 4 MB

Σημαντικές Ημερομηνίες:

🔹Εγγραφές συντονιστών σχολείων και μαθητών: 7 Οκτωβρίου - 1 Νοεμβρίου 2024

🔹Υλοποίηση Διαγωνισμού: 4 Νοεμβρίου - 11 Νοεμβρίου 2024

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

 

Με εκτίμηση

Αθανάσιος Παπαβασιλείου

Σύμβουλος Πληροφορικής

Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας

Πρόσκληση για Συμμετοχή στους Διαγωνισμούς του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ SaferInternet4Kids

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί,

επικοινωνούμε μαζί σας για να σας γνωστοποιήσουμε τους δύο Πανελλήνιους Μαθητικούς Διαγωνισμούς με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2025 που υλοποιούνται από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ.

Ο πρώτος διαγωνισμός, που διεξάγεται υπό την Αιγίδα της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, απευθύνεται σε μαθητές/τριες Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και έχει στόχο την εξοικείωσή τους με την Κυβερνοασφάλεια.

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή έως τις 5/11/2024  και να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://saferinternet4kids.gr/sid/sid-2025/sid_2025_ctf/

Ο δεύτερος διαγωνισμός απευθύνεται σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Το θέμα για τους μαθητές/τριες της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι: «Λέμε ΟΧΙ στον Διαδικτυακό Εκφοβισμό: Μαθαίνουμε, Προστατευόμαστε, Στηρίζουμε!» και για τους μαθητές/τριες της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης «Κοινωνικά δίκτυα: προστατεύοντας τους εαυτούς μας και τους φίλους μας».

Καταληκτική Ημερομηνία Υποβολής Υποψηφιοτήτων: 20/12/2024.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα και να δηλώσετε συμμετοχή εδώ:

https://saferinternet4kids.gr/sid/sid-2025/challenges-sid-2025/challenges_sid_2025/

Με εκτίμηση
Η Ομάδα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου SaferInternet4Kids
Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Ινστιτούτο Πληροφορικής

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Ανακοίνωση Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο - 2025

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί,

επικοινωνούμε μαζί σας με αφορμή την ανακοίνωση του νέου Πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2025.

Το θέμα που επιλέχθηκε για την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι: «Λέμε ΟΧΙ στον Διαδικτυακό Εκφοβισμό: Μαθαίνουμε, Προστατευόμαστε, Στηρίζουμε!» και για τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση: «Κοινωνικά δίκτυα: προστατεύοντας τους εαυτούς μας και τους φίλους μας».

Όλες τις πληροφορίες για το διαγωνισμό μπορείτε να τις δείτε εδώ: https://saferinternet4kids.gr/sid/sid-2025/challenges-sid-2025/challenges_sid_2025/

Θα χαρούμε πολύ να συμμετέχετε στο διαγωνισμό και να απολαύσετε μαζί με τους μαθητές και τις μαθήτριές σας το «ταξίδι» για ένα ασφαλές και ποιοτικό διαδίκτυο!

Άλλες δραστηριότητες που οργανώνονται από το κέντρο μας και ενδεχομένως να άπτονται των ενδιαφερόντων σας είναι:

  1. ΜΟΟC για την έμφυλη διαδικτυακή βία για εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (EuropeanSchoolnet : έναρξη 21 Οκτωβρίου - λήξη 28 Νοεμβρίου 2024). Εξετάζεται ο αντίκτυπος της έμφυλης βίας σε ευάλωτες ομάδες όπως οι νέοι, τα άτομα LGBTQI+ και τα άτομα με αναπηρίες, και προσφέρει πρακτικά εργαλεία για τους/τις μαθητές/τριες σας. Μπορείτε να εγγραφείτε εδώ: https://bit.ly/GBV_MOOC
  2. Διαδικτυακό σεμινάριο για την έμφυλη βία στο διαδίκτυο. Διαβάστε περισσότερα και εγγραφείτε εδώ: https://saferinternet4kids.gr/webinars-all/web_22_10_2024/
  3. Εργαλειοθήκη Ctrl+Alt+GBV για τη διευκόλυνση σημαντικών συζητήσεων και την ενδυνάμωση των μαθητών/τριών για την αντιμετώπιση της έμφυλης διαδικτυακής βίας.
  4. Εργαλειοθήκη ΒΙΑ Toolkit για την ενδυνάμωση των νέων ώστε να μάθουν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο υπεύθυνα και με ασφάλεια. Το εκπαιδευτικό υλικό είναι κατάλληλο να υποστηρίξει και τις ανάγκες παιδιών προσφύγων/μεταναστών.
  5. Ενημερωτική έκθεση του προγράμματος menABLE για τη διαδικτυακή έμφυλη βία. Αξιοσημείωτο είναι ότι πολλά νέα άτομα φαίνεται να έχουν εσωτερικεύσει τη διαδικτυακή έμφυλη βία, ενώ οι ευάλωτες ομάδες, όπως οι LGBTQI+ και οι γυναίκες, αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους.

Με εκτίμηση

Η ομάδα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ