Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Περιφερειακοί Διαγωνισμοί Εκπαιδευτικής Ρομποτικής


Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2013
Θέμα: Περιφερειακοί Διαγωνισμοί Εκπαιδευτικής Ρομποτικής
Αξιότιμη κύριοι
Ο Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Επιστήμης W.R.O  Hellasείναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με κύριο σκοπό την ανάπτυξη εφαρμογών των φυσικών επιστημών και των ΤΠΕ και ιδιαίτερα μεθόδων και εφαρμογών αυτοματισμών και ρομποτικής στην εκπαίδευση και στην κοινωνία ευρύτερα. Στο πλαίσιο του σκοπού αυτού με δεδομένο ότι επιδιώκουμε την ανοιχτή και απρόσκοπτη ανταλλαγή απόψεων και συνεργασιών με κάθε ενδιαφερόμενο, δίνουμε βάρος στην προώθηση και ενθάρρυνση όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και ιδιωτών/φορέων/ οργανισμών στην ενασχόληση τους με τομείς των ΤΠΕ και της ρομποτικής.

Έχοντας ως φιλοδοξία να καταστήσει καταρχήν ενήμερους αλλά κυρίως ενεργούς όλους τους πολίτες της ελληνικής κοινωνίας  σε θέματα τεχνολογίας και ρομποτικής, ο WROHellas λειτουργεί με όραμα την  τεχνολογική καινοτομία και γι αυτό δίνει έμφαση στην εκπαίδευση των νέων. Αυτό άλλωστε είναι εμφανές και από τη σύνθεση του, περιλαμβάνοντας τους πλέον  αναγνωρισμένους επιστήμονες- ακαδημαϊκούς δασκάλους  σε παιδαγωγικά και τεχνολογικά θέματα, όπως οι κ.κ. Ροβέρτος Κινγκ (ομότιμος καθηγητής Παν. Πατρών), Αντώνιος Τζες (πρόεδρος τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών &.Μηχανικών Η/Υ Παν Πατρών ),  Δημήτρης Αλιμήσης (καθηγητής ΑΣΠΑΙΤΕ ) κ.ά.


Σημειώστε  ότι o οργανισμός  WRO  (WorldRobotOlympiad) είναι ένα παγκόσμιο trademark, με κορυφαία δράση του- εκτός όλων των άλλων- τη διοργάνωση της παγκόσμιας ολυμπιάδας εκπαιδευτικής ρομποτικής (www.wroboto.org). Το 2013 θα γίνει στην Τζακάρτα (Ινδονησία) 15-17 Νοεμβρίου.

Ο WROHellas στα τέσσερα χρόνια  λειτουργίας του έχει πραγματοποιήσει σημαντικές δράσεις όπως :

  • Η διοργάνωση του 1ου ,2ου, 3ου, 4ου& 5ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής με αλματώδη αύξηση (50%) συμμετοχών από τον 1ο στον 5ο ( οι νικήτριες ομάδες μαθητών από κάθε ηλικιακή κατηγορία λαμβάνουν μέρος στην παγκόσμια ολυμπιάδα ρομποτικής)
  • Οργάνωση και αποστολή των Ελληνικών ομάδων στη συμμετοχή τους στην  Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, που διεξήχθηκαν 7-9 Νοεμβρίου 2009 στη Ν. Κορέα, 5-7 Νοεμβρίου 2010 στη Μανίλα, 18-20 Νοεμβρίου 2011 στο Άμπου Ντάμπι & 7-9 Νοεμβρίου στη Κουάλα Λουμπούρ
  • Πρόγραμμα εκπαιδευτικής ρομποτικής σε σχολεία του Δήμου Ροδίων με την ονομασία «Φτιάχνουμε Ρομπότ Στη Ρόδο» σε συνεργασία με τον δήμο Ρόδου (μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου). Το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» χρηματοδότησε το πρόγραμμα εκπαίδευσης
  • Πρόγραμμα εκπαιδευτικής ρομποτικής σε σχολεία του δήμου Αθηναίων με την ονομασία «Εκπαιδευτική Ρομποτική» σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων (μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου)
  • Εκπαίδευση των μαθητών των σχολείων ΖΕΠ στην εκπαιδευτική Ρομποτική με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας (Α.Π. 9546/ΔΙΕΦΕΣ/2011)
  • Έκδοση σε τακτική βάση του ηλεκτρονικού περιοδικού WROMagazine όπου περιγράφονται οι δράσεις οι στόχοι και τα αποτελέσματα των πεπραγμένων του WROHellas. Το περιοδικό έχει απήχηση σε ένα αναγνωστικό κοινό που ξεπερνά τα 3500 άτομα που προέρχονται κυρίως από τον χώρο της εκπαίδευσης.
  • Διοργάνωση της 1ης επιστημονικής ημερίδας με θέμα «Εκπαιδευτική Ρομποτική: Οφέλη από την εισαγωγή της στη υποχρεωτική εκπαίδευση» Τα πρακτικά είναι αναρτημένα στο δικτυακό τόπο http://WROHellas.gr/ημερίδα/. Η ημερίδα διεξήχθη στο μουσείο Μπενάκη.
  • Δημιουργία πυρήνων από εθελοντές εκπαιδευτικούς σε κάθε μεγάλη πόλη σε όλη την Ελλάδα και διεξαγωγήworkshops σε συνεργασία μαζί τους 







Δικτυακός τόπος
Ο δικτυακός τόπος του Διαγωνισμού είναι WWW.WROHELLAS.GR. Στο δικτυακό τόπο του WROHellas μπορείτε να ενημερώνεστε για όλα όσα αφορούν στη διεξαγωγή του διαγωνισμού. Επίσης, στις σελίδες του δικτυακού τόπου φιλοξενείται πλούσιο πολυμεσικό υλικό (φωτογραφίες και βίντεο) από τους παλιότερους εθνικούς και παγκόσμιους διαγωνισμούς ρομποτικής.

Σχετικά με τη δημιουργία πυρήνων
Όπως ήδη γνωρίζετετην περσινή χρονιά οργανώσαμε σε συνεργασία με τιςΠεριφερειακέςΔιευθύνσειςΕκπαίδευσης περιφερειακούς διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής  σε Πάτρα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Ρέθυμνο.
Σε κάθε περιφέρεια αντιστοιχεί υπεύθυνος καθηγητής πανεπιστημίου οι οποίοι θα ανακοινωθούν σύντομα στο δικτυακό μας τόπο www.WROHellas.gr. Επί παραδείγματι, στη Λάρισα υπεύθυνος καθηγητής είναι ο κ. Σούλτης Γεώργιος καθηγητής (ΤΕΙ  Λάρισας) και υπεύθυνοι σε κάθε περιφερειακή ενότητα είναι ο κ. Κολοκοτρώνης  Σχολικός σύμβουλος Πληροφορικής  Λάρισας  και ο κ. Σταχτέας  Σχολικός σύμβουλος Πληροφορικής   Μαγνησίας
Πιστεύουμε ότι οι ΠΛΗΝΕΤ έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο αφού καθημερινά ευρίσκονται με τους καθηγητές πληροφορικής και καλύπτουν γεωγραφικά  το κάθε νομό. Ειδικά για τις μεγάλες πόλεις της κάθε διεύθυνση εκπαίδευσης 

Στο δικτυακό μας τόπο έχουμε αναρτήσει κάλεσμα για όποιον θέλει να συμμετάσχει στη δημιουργία του τοπικού WROμε σκοπό την οργάνωση και διεξαγωγή περιφερειακού διαγωνισμού. Η διεθνής εμπειρία έχει καταδείξει ότι σε όλο τον κόσμο οργανώνονται διαγωνισμοί και  μάλιστα ακόμη και στην Αμερική η ηγεσία παροτρύνει την εκπαιδευτική κοινότητα να οργανώνουν διαγωνισμούς ρομποτικής και Φ.Ε.

Στα πλαίσια της στήριξης του έργου σας  μπορούμε να σας παρέχουμε κάθε δυνατή υποστήριξη όπως
o        Παρουσίαση της εκπαιδευτικής ρομποτικής καθώς και του εθνικού διαγωνισμού και της Ολυμπιάδος
o        Εκπαιδευτικά σενάρια για την υποστήριξή σας και κατ’ επέκταση των καθηγητών που διδάσκουν το μάθημα της πληροφορικής
o        Ενημέρωσή σας με project διαθεματικά STEMγια τη δημιουργία projectμε καθηγητές Φυσικών Επιστημών


Αναμένουμε τια παρατηρήσεις σας, το πιθανό ενδιαφέρον σας όπως επίσης και κάθε πρόταση που θα μπορούσε να συμβάλλει στη καλύτερη προετοιμασία των περιφερειακών διαγωνισμών


Σας εύχομαι Καλή και Δημιουργική Σχολική Χρονιά    


Με εκτίμηση,


Σομαλακίδης Ιωάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: