Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Δελτίο Τύπου - Πτολεμαΐδα 3/7/2014. Εκδήλωση. Παρουσίαση Δράσεων. 11 χρόνια ΚεΠληΝεΤ Πτολεμαΐδας

Πτολεμαΐδα 3/7/2014.
Πραγματοποιήθηκε στην πισίνα του Ξενοδοχείου Ιωάννου Resort η παρουσίαση των δράσεων του Κέντρου Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών της Πτολεμαΐδας που φέτος συμπληρώνει έντεκα χρόνια από την ίδρυσή του.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το έργο του ΚεΠληΝεΤ καθώς και οι καινοτόμες δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι μαθητές  που συμμετείχαν στα βιωματικά εργαστήρια του Κέντρου παρουσίασαν το έργο τους και απάντησαν σε ερωτήσεις. 





Αρχικά οι μαθητές της Β' Τάξης του 1ου και 2ου Γενικού Λυκείου της Πτολεμαΐδας, Ξανθίππη Κάσσου και Μίλτος Χιώτης πραγματοποίησαν επίδειξη του τηλεκατευθυνόμενου υποβρύχιου οχήματος που κατασκεύασαν και παρουσίασαν τις φάσεις εξέλιξης του. Το πλήρως τηλεχειριζόμενο μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή υποβρύχιο, αναπτύχθηκε μετά από ανοικτή πρόσκληση που απεύθυνε το ΚεΠληΝεΤ στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης μας και έχει τη δυνατότητα να εξερευνά τον πυθμένα της θάλασσας, της λίμνης ή του ποταμού, να πάρει μετρήσεις και να μεταδώσει εικόνες. Είναι ένα ρομποτικό όχημα χαμηλού κόστους και είναι εξοπλισμένο με έναν μικρϋπολογιστή ανοικτού υλικού (arduino uno). Βασικό χαρακτηριστικό του είναι ότι μπορεί διαρκώς να εξελίσσεται σε δυνατότητες. Τα υλικά  που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη του υποβρυχίου αποτελούν ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ευγενίδου.
Στη συνέχεια  η μαθητική ομάδα ρομποτικής του ΚεΠληΝεΤ Πτολεμαΐδας που αποτελείται από τις μαθήτριες Ηλιάνα Ζαραφίδου, Θεοδώρα Παυλίδου, Έφη Καρτάλη και Κατερίνα Τζιαφέττα  που διαγωνίσθηκαν και κατέκτησαν την πρώτη θέση στο τεχνικό τμήμα (regular category) στο φετινό εθνικό σκέλος του W.R.O. 2014, παρουσίασαν τις εμπειρίες που αποκόμισαν τόσο από τη συμμετοχή τους στον εθνικό τελικό όσο και από την περίοδο της προετοιμασίας.
Η μαθήτρια του 3ου Γενικού Λυκείου Πτολεμαΐδας Ειρήνη Κεσκελίδου παρουσίασε την πιλοτική δράση που επιχειρούμε στο ρομποτικό ποδόσφαιρο (W.R.O. GEN II Soccer) όπου για πρώτη φορά στην χώρα μας μαθητές κατασκευάζουν και προγραμματίζουν αυτόνομα ρομπότ που θα παίζουν ποδόσφαιρο.
Ευχάριστη έκπληξη ήταν η παρουσία της πρώτης μαθητικής ομάδας που συμμετείχε στην πρώτη διεθνή αποστολή της πόλης μας το Νοέμβριο του 2009 στην Ποχάνκ της  Νότιας Κορέας στα πλαίσια του WRO-2009.

H εκδήλωση είχε έντονο ενδιαφέρον και στις δύο και πλέον ώρες που διήρκεσε πραγματοποιήθηκαν γόνιμες συζητήσεις υπήρξε ανταλλαγή εμπειριών και ιδεών.  Εν κατακλείδι η όλη προσπάθεια συνοψίστηκε στη φράση: «Θέλουμε τα παιδιά μας όχι απλούς χρήστες των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) αλλά τους προετοιμάζουμε για να γίνουν οι δημιουργοί του αύριο

Το Κε.Πλη.Νε.Τ. Πτολεμαΐδας είναι αποκεντρωμένη υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ανήκει στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Στηρίζει τους συναδέλφους, τις σχολικές και διοικητικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των επαρχιών Βοΐου και Εορδαίας. Σκοπός του είναι η διάχυση τεχνογνωσίας και η στήριξη των συναδέλφων στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν με την ένταξη των νέων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική διαδικασία. ταυτίζεται πλήρως με το στόχο της αριστεία στον τομέα των Νέων Τεχνολογιών. Έχει χτίσει μια ισχυρή εικόνα εντός και εκτός της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, η οποία δημιουργεί ευκαιρίες για ευρύτερες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και συνεργασίες.  Αποτελεί αξιοσημείωτο παραδείγματα καλής πρακτικής και έχει καταφέρει να πετύχει το στόχο της αριστείας προάγοντας τη δημιουργική κουλτούρα και την καινοτομία.

Παράλληλα με την προσπάθεια που καταβάλλεται για την απρόσκοπτη πρόσβαση στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και την καλή λειτουργία των υπολογιστών αλλά και των εργαστηρίων πληροφορική το προσωπικό του Κε.Πλη.Νε.Τ. ενθαρρύνει και στηρίξει εκπαιδευτικούς και μαθητές να δραστηριοποιηθούν σε δράσεις και διαγωνισμούς νέων τεχνολογιών και ρομποτικής. Τα τελευταία έξι χρόνια oκτώ μαθητικές ομάδες κατόρθωσαν να συμμετέχουν σε πέντε Διεθνείς Ολυμπιάδες Ρομποτικής. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι συμμετείχαμε με μαθητές της πόλης μας στις παγκόσμιες ολυμπιάδες ρομποτικής: WRO-2009  Ν. ΚορέαWRO-2010 ΦιλιππίνεςWRO-2011 Ενωμένα Αραβικά ΕμιράταWRO-2012 Μαλαισία. Την ίδια χρονιά μαθήτριες μας κατέκτησαν την 1η  Πανευρωπαϊκή θέση στο διαγωνισμό e-Skills Week 2012 που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το 2013 η ομάδα μας στη ρομποτική κατέκτησε την 3η Πανελλήνια Θέση και η ομάδα της F1 in School  βραβεύτηκε για την καλύτερη παρουσίαση. Στην τελική κατάταξη πρώτευσε ανάμεσα στα δημόσια σχολεία και κατέκτησε την 4η Πανελλήνια θέση. Φέτος στον 6ο Πανελλήνιο διαγωνισμό. Τη φετινή  χρονιά μαθητές μας θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας για ακόμα μια φορά στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής που θα διοργανωθεί στην Ολυμπιακή πόλη του Σότσι το διάστημα 21-23 Νοεμβρίου 2014. Το Σότσι φιλοξένησε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014  και φέτος  θα είναι η πρώτη φορά στα 11 χρόνια της διοργάνωσης που μια ολυμπιάδα ρομποτικής φιλοξενείται σε μια Ολυμπιακή πόλη σε μια Ολυμπιακή χρονιά!

Χαιρετισμούς απεύθυναν η κα Κατερίνα Ασπράγκαθου πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ο κ. Στάθης Κοκκινίδης πρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Εορδαίας. Τη εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών Εορδαίας κ. Ιωάννης Ασπράγκαθος,  Διευθυντές Σχολικών Μονάδων, Εκπαιδευτικοί Δ.Ε, Δάσκαλοι, Γονείς και πολλοί νέοι και νέες που ενδιαφέρονται για τις νέες τεχνολογίες.

Με εκτίμηση,
Χαράλαμπος Ζαραφίδης
Εκπαιδευτικός Πληροφορικής ΠΕ.20, MSc
Τεχνικός Υπεύθυνος Κέντρου Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών Πτολεμαΐδας
Β/θμια Εκπ/ση Ν. Κοζάνης

Έδρα: Πτολεμαΐδα
Περιοχές ευθύνης: Επαρχίες Βοΐου και Εορδαίας

Κ. 6979224302, Τ. 24630 55644, 24630 20366 F. 24630 55643
Εmail: ch.zarafidis <στο> gmail.com
Δικτυακός τόπος: http://plinetptol.sch.gr/tiki-robotics




Δεν υπάρχουν σχόλια: