Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2023

Σ.Ε.Π.Φ. - public space user interactive immersive multimedia art installation - Φλώρινα, 23 Δεκ 2023

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Φλώρινας. Μια καλλιτεχνική διαδραστική εγκατάσταση εμβύθισης σε δημόσιο χώρο, την ημέρα των φωτιών στη Φλώρινα (Σάββατο, 23 Δεκεμβρίου 2023), στον παραδοσιακό και εικονικό χώρο "ΔΙΕΘΝΕΣ", παντρεύοντας το κλασσικό με την τεχνολογία. Στην εγκατάσταση μας οι χρήστες παίρνουν τον έλεγχο του πολύχρωμου κόσμου γύρω τους και διασκεδάζουν. Χρησιμοποιήσαμε αισθητήρες που μπορούν να ανιχνεύσουν και να χρησιμοποιήσουν το σώμα και τα μέλη του σώματος των χρηστών, ανοιχτές τεχνολογίες, και κώδικα για να δημιουργήσουμε πολυμεσική τέχνη, αλληλεπιδραστική με κάθε μέλος του σώματός μας.

Αυτή η έκθεση/εγκατάσταση εμβύθισης, θέλει να αισθανθείς τη χαρά και το θαύμα της τέχνης.

Σχετικά: Η ιδέα προήλθε από το ότι ζούμε σε έναν κόσμο με τόση τεχνολογία που οι άνθρωποι έχουν αποκτήσει ανοσία πλέον σε αυτήν και την αγνοούν, έχουν φίλτρα. Τα κοινωνικά μέσα αλλά και η τεχνολογία συχνά έχουν κατηγορηθεί ως πηγή εκφοβισμού και άγχους. Ωστόσο, η διαδραστική καλλιτεχνική εγκατάστασή μας έχει ως στόχο να αλλάξει αυτήν την εικόνα. Ο σκοπός της εγκατάστασής μας είναι να δημιουργήσει έναν χώρο όπου αλληλεπιδράμε σε πράγματα που παρατηρούμε από τότε που εμφανίστηκαν τα smartphones και τα κοινωνικά μέσα, όπου το άγχος και η κατάθλιψη έχουν εκτοξευθεί.

Υπάρχει μεγάλη σε βάθος επιστημονική έρευνα που μας λέει ότι η επίσκεψη σε μουσεία τέχνης είναι πραγματικά ευεργετική. Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο που επιτρέπει στους ανθρώπους να συνδεθούν με την τέχνη και στους μη-λάτρεις της τέχνης να απολαύσουν πραγματικά μια εμπειρία τέχνης. Θέλουμε οι χρήστες να φύγουν διασκεδάζοντας, να περάσουν καλά, αλλά να νιώσουν συνδεδεμένοι με την τέχνη, την αλληλεπίδραση, τον εαυτό τους και τους φίλους τους. Ένα αισθητηριακό ταξίδι που ωθεί τα όρια του τι μπορεί να είναι η τέχνη όταν συνδυάζεται με την τεχνολογία. Για τους ενήλικες, θέλουμε να ξυπνήσουμε τη νοσταλγία της παιδικής τους ηλικίας για παιχνίδι.

Ελπίζουμε ότι προσφέρει στα παιδιά, τόσο μικρά όσο και μεγάλα, έναν χώρο για να αγγίξουν έργα τέχνης, να βγάλουν μια φωτογραφία και να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία. Ας πούμε ότι είναι μια άλλη χώρα του ποτέ και πιστεύουμε ότι προάγει την ευγένεια και την ανοχή, σε ένα πλαίσιο που πραγματικά μοιάζει με έναν τεράστιο παιδότοπο. Ζώντας σε έναν κόσμο που οι ρυθμοί και ο τρόπος ζωής προσπαθεί να μας αναισθητοποιήσει, να ζούμε χωρίς να μας ενδιαφέρει για το περιβάλλοντα χώρο μας, τον διπλανό μας, οι τέχνες και η κίνηση, ωθεί τις αισθήσεις μας από την άλλη να λειτουργούν στο μέγιστο.

Οπότε ψάχναμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον και μια εμπειρία εμβύθισης όπου η τεχνολογία “εξαφανίζεται” και την θέση της παίρνει η τέχνη, η μαγεία και η χαρά, έναν κόσμο που οι αισθήσεις μας παίρνουν πλέον τον έλεγχο, και γινόμαστε όλοι παιδιά. Τη δική μας χώρα του ποτέ. Μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται ουσιαστικά για μια έρευνα εκ μέρους μας για να καταλάβουμε πώς θα μπορούσαμε να πάρουμε την τεχνολογία και να τη χρησιμοποιήσουμε για παρατήρηση και για μάθηση σχετικά με τους ανθρώπους, για προβλεπτική ανάλυση και να εξιτάρουμε τις αισθήσεις τους και να δημιουργήσουμε πραγματικά χαρούμενες και θετικές αναμνήσεις και εμπειρίες. Είναι πανέμορφο να παρακολουθείς άτομα κάθε ηλικίας να αλληλεπιδρούν με έναν καλλιτεχνικό πολύχρωμο πολυμεσικό κόσμο γεμάτο τεχνολογία, όπου αυτή αφήνει την ψυχρότητά της και εργάζεται για να σου δημιουργήσει ευχάριστα συναισθήματα.

Ως εκπαιδευτικοί πληροφορικής και μέλη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Φλώρινας (Σ.Ε.Π.Φ.), έχουμε πρόσβαση σε ανθρώπους με ευρεία κατανόηση των παιδιών αλλά και ανθρώπων κάθε ηλικίας, αλλά και της τεχνολογίας. Πού αλλού να ψάξουμε λοιπόν για καινοτομία και νέες ιδέες! Υπάρχει πολλή τεχνολογία πίσω από τα ράφια των υπολογιστών μας, των αισθητήρων και του κώδικα που θα ζωντανέψει το υλικό μας, αφού στο τέλος της ημέρας νομίζουμε ότι αυτό που καθιστά την τεχνολογία λειτουργική για τους ανθρώπους είναι όταν γίνεται πολύ ανθρώπινη!

Music I Use: Bensound.com/royalty-free-music

License code: QNPUQSBGKKTVRVZF

Δεν υπάρχουν σχόλια: