Θέμα: «14ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας»
Για το σχολικό έτος 2024-2025, το 14ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας (www.digifest.info ) θα διεξαχθεί σε υβριδική μορφή σε όλη την Ελλάδα, μέσω κόμβων εξ αποστάσεως και δια ζώσης συμμετοχής (ενδεικτικά: του Βόλου, του Ηρακλείου, των Ιωαννίνων, της Καλαμάτας, της Κέρκυρας, της Λάρισας, της Μυτιλήνης, της Πάτρας, του Πύργου, των Χανίων, της Χίου) το διάστημα 7 έως και 11 Μαΐου 2025.
Το Φεστιβάλ και για το σχολικό έτος 2024-2025 υποστηρίζεται από Συλλόγους και Ενώσεις Πληροφορικής, καθώς και από Τοπικούς Φορείς (Δήμους, Περιφερειακές Ενότητες, κ.τ.λ.).
Σύμφωνα με το άρθρο 73, του νόμου 5128/30-07-2024 (ΦΕΚ Α ́ 118) η υλοποίηση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων (ΕΠ), Μαθητικών Διαγωνισμών (πλην των διαγωνισμών του ν. 4692/2020, Α΄ 111, άρθρο 40) (ΜΔ), Μαθητικών Φεστιβάλ (ΜΦ) και Προσομοιώσεων Συνεδρίων (ΠΣ) δεν απαιτεί την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού αλλά αποτελεί πρωτοβουλία του Συλλόγου Διδασκόντων ή του/της Διευθυντή/-τριας του σχολείου και εγκρίνεται από αυτόν/-ήν (https://iep.edu.gr/el/draseis-programmata-sxolikon-monadon-approval-procedures).
Το Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας διοργανώνεται από Περιφερειακές Υπηρεσίες/Δομές του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (Περιφερειακές Δ/νσεις, Δ/νσεις Εκπαίδευσης, σχολεία κ.α.), με την υποστήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφέρειες και Δήμοι) και Ιδρυμάτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Την ευθύνη της διεξαγωγής έχουν οι προαναφερόμενες υπηρεσίες/δομές, οι οποίες με απόφαση του νόμιμου εκπρόσωπού τους εκφράζουν εγγράφως το ενδιαφέρον τους να αποτελέσουν κόμβο συμμετοχής του Φεστιβάλ, στέλνοντας email στην Κεντρική Επιτροπή (info@digifest.info). Τον συντονισμό του Φεστιβάλ σε Πανελλήνιο επίπεδο έχει η Κεντρική Επιτροπή (Δείτε Καταστατικό).
Για διευκρινήσεις μπορείτε να επικοινωνείτε στο info@digifest.info.
Στο πλαίσιο του Μαθητικού Φεστιβάλ θα υπάρξει η δυνατότητα να παρουσιαστούν έργα ψηφιακής δημιουργίας, τα οποία δημιουργήθηκαν: στο πλαίσιο μαθημάτων Πληροφορικής όλων των βαθμίδων (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο), στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων των Δημοτικών και Γυμνασίων και στη Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων των ΕΠΑΛ. Επιπλέον, είναι δυνατό να συμπεριληφθούν και έργα τα οποία δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο κάποιας σχολικής δραστηριότητας (Περιβαλλοντική, Πολιτιστική, Αγωγής Υγείας, κ.ά.), εθνικού ή ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού προγράμματος, ομίλου ή στο πλαίσιο κάποιου διαθεματικού/διεπιστημονικού σχεδίου συνεργασίας μεταξύ του μαθήματος της Πληροφορικής και άλλων μαθημάτων.
Η συγκεκριμένη μαθητική συνάντηση θα δώσει την ευκαιρία:
α) της ανάδειξης και ενίσχυσης της δημιουργικότητας των μαθητών και των εκπαιδευτικών Πληροφορικής, και της παρουσίασης των ψηφιακών έργων τους σε συμμαθητές/-τριες, εκπαιδευτικούς, γονείς και την ευρύτερη κοινωνία,
β) της ενημέρωσης και της διάχυσης των μαθησιακών δραστηριοτήτων, οι οποίες καλλιεργούν τη δημιουργικότητα και την ολόπλευρη μάθηση μέσω των σχεδίων εργασίας και της επίλυσης πρακτικών προβλημάτων, και
γ) της επικοινωνίας των μελών της σχολικής κοινότητας (μαθητές/-τριες, εκπαιδευτικοί, γονείς) μεταξύ τους, με την επιστημονική κοινότητα και με την ευρύτερη κοινωνία.
Σημειώνεται ότι το Μαθητικό Φεστιβάλ δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα, αλλά βραβεύεται κάθε συμμετοχή.
Προϋπόθεση συμμετοχής ενός μαθητικού έργου στο Φεστιβάλ αποτελεί η συμμετοχή εκπαιδευτικού Πληροφορικής στην ομάδα των εκπαιδευτικών που συντονίζει το έργο, αν δεν το συντονίζει αποκλειστικά ο/η ίδιος/-α.
Τον Ιανουάριο του 2025 θα είναι διαθέσιμος στον κεντρικό δικτυακό τόπο του Φεστιβάλ (www.digifest.info) σύνδεσμος στον οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα δηλώνουν συμμετοχή στον κόμβο της επιλογής τους είτε για δια ζώσης συμμετοχή είτε για διαδικτυακή (σε όσους κόμβους υπάρχει δυνατότητα διαδικτυακής συμμετοχής).
Εκ μέρους της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής
Δρ. Γεώργιος Πανσεληνάς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου